Bestrijding van cybercrime; alleen een taak van de politie?
by J.P. Kloostermanpublished onOp security.nl staat een artikel met de kop 'Politie weet afspraken voor bestrijding cybercrime niet te halen' (16 mei 2019). In het artikel wordt de mate waarin de gestelde politiedoelen gerealiseerd zijn beschreven. Ik doe geen uitspraak over de genoemde cijfers, maar de reacties op het artikel zijn zorgelijk en aan de andere kant ook wel weer begrijpelijk. De reacties richten zich vooral op het aantal (de gestelde doelen) wat gehaald moet worden en wie bepaalt die aantallen dan. Ondanks dat op de site naar de bron verwezen wordt, nemen weinig mensen de moeite om die vervolgens te raadplegen.
De bron van het artikel is de jaarverantwoording 2018. In het verslag wordt 'cybercrime' meerdere keren genoemd en dat in brede én enge zin. Vooral het 'in brede zin' zie ik als een positieve ontwikkeling en dit wil o.a. zeggen dat bij fysieke delicten ook op zoek wordt gegaan naar digitale sporen.
Het idee van jaarverslagen is terugkijken of de gestelde doelen zijn gehaald en daar geeft het jaarverslag prima inzicht in. Helaas blijkt uit het verslag dat naast de gestelde cybercrimedoelen ook andere doelen niet gehaald zijn. Dit geeft stof om over na te denken. Gelukkig zijn er ook doelen die wel door de politie gehaald zijn en in een aantal gevallen, is er meer gedaan dan wat er vooraf was afgesproken.
We moeten accepteren dat de politie beperkte hoeveelheid mensen en middelen heeft en dat daarom geprioriteerd moet worden. Over de prioritering kunnen we twisten, maar aan het eind van de dag verwachten we wel dat de politie actie heeft ondernomen. En op het gebied van cybercrime, daar kunnen we de politie heel goed bij helpen om het aantal slachtoffers te verlagen, zoals:
1. zorg dat je geen slachtoffer van cybercrime wordt. Verdiep je daarom in de verschillende vormen van o.a. internetoplichting. Wees wantrouwend als erop een bepaalde manier druk op je wordt uitgeoefend. Twijfel je of vertrouw je het niet, bespreek het met iemand of raadpleeg anders Google (zie ook punt 3).
2. zie je op online marktplaatsen verdachte of verboden goederen aangeboden worden? Licht dan de politie in. Maak screenshots en sla de pagina op. Vooral de technici onder ons kunnen de politie hier heel goed bij helpen namelijk door voor de hand liggend bewijsmateriaal alvast veilig te stellen. Je zult dan ook merken dat het toch iets meer werk is, dan wat je van te voren had verwacht.
3. waarschuw anderen. De fraudehelpdesk is een plek waar je o.a. valse e-mails kunt melden en doe dat ook. Je helpt er namelijk anderen mee om geen cybercrime slachtoffer te worden.
Kortom in plaats van ‘klagen over’, is ‘bijdragen aan’ een veel betere houding. En ook hier geldt; de (digitale) maatschappij dat ben jij.